Wednesday, 28 October 2015


TAJUK : PENYEDIAAN ROTI

TUJUAAN
Kertas Penerangan adalah bertujuan untuk menerangkan mengenai penggunaan bahan, peralatan serta fungsi bagi roti lembut, cara membuat roti lembut dengan teknik yang betul, kesilapan dan sebab kesilapan di dalam penghasilan roti lembut, aspek-aspek kebersihan dan keselamatan di dalam bengkel.

PENERANGAN
PENGGUNAAN BAHAN, PERALATAN SERTA FUNGSI BAGI ROTI LEMBUT
1.1. Penggunaan bahan untuk membuat roti:
                     i.        High protein flour (tepung roti)
§  Membentuk struktur asas pada roti.
§  Mempengaruhi kualiti penyimpanan.
§  Mempengaruhi aroma roti.
                    ii.        Telur
§  Memberi rasa dan warna.
§  Memperbaiki tekstur roti.
§  Digunakan sebagai egg wash untuk menghasilkan warna kulit roti yang cantik.
                   iii.        Yis
§  Mengembang dan meringankan roti
 (dengan membebaskan karbon dioksida)
§  Memberi rasa dan aroma.
                   iv.        Garam
§  Mengawal kadar penapaian yis.
§  Memperbaiki tekstur roti.
§  Memberi rasa kepada roti.
                    v.        Air sejuk
§  Mengawal suhu roti.
§  Menyatukan doh adunan roti.
§  Melarutkan bahan kering untuk menjadi doh yang sebati.
§  Membekalkan keadaan lembap untuk menapai yis 
                   vi.        Marjerin
§  Menambah rasa pada roti.
§  Memberi aroma.
                  vii.        Gula
§  Memberi rasa manis kepada roti.
§  Memberi warna perang pada kulit roti.
§  Melembutkan roti.

1.2. Peralatan yang digunakan untuk membuat roti:

                      i.        Penimbang
Penimbang digunakan untuk menimbang bahan masakan supaya dapat mendapat sukatan yang tepat. Garis petunjuknya mestilah jelas dan jarumnya tidak bengkok. Penimbang digital paling tepat sukatannya tetapi harganya agak mahal.

                    ii.        Mangkuk adunan
Mangkuk adunan digunakan sebagai tempat mengisi bahan adunan untuk membuat kek, kuih atau roti. Magkuk diperbuat daripada keluli kalis karat, kaca atau plastik tebal. Pelbagai saiz mangkuk bargantung pada kegunaan.

                   iii.        Dulang pembakar
Dulang biasanya diperbuat daripada aluminium atau keluli kalis karat mengikut kesesuaian. Dulang pembakar hendaklah diperbuat daripada aluminium tebal. Dulang kalis melekat (non-stick) lebih elok dan berkualiti tetapi harganya mahal.

                   iv.        Pengayak tepung
Pengayak tepung digunakan untuk mengasingkan kekotoran daripada bahan berserbuk seperti tepung, gula aising dan lain-lain. Pengayak diperbuat daripada plastik atau keluli kalis karat.

                    v.        Pengaut/ scraper
Pengaut plastik digunakan untuk mengaut makanan yang melekat di tepi mangkuk adunan. Pengaut keluli kalis karat digunakan untuk memotong doh. Pilih pengaut yang kukuh, tahan lasak daan tahan panas.

                   vi.        pembahagi ban/ bun divider
pembahagi ban digunakan untuk membahagikan don ban dan membulatkan secara automatic supaya saiznya sekata. Alat ini diperbuat daripada keluli yang berkualiti dan tidak berkarat dan memerlukan kuasa elektrik yang tinggi.

                  vii.        Dough prover
Dough prover digunakan untuk membantu mempercepatkan pengembangan  doh adunan beryis kenara suhu prover lebih tinggi. Walau bagaimanapun, jika tidak menggunakan prover, doh masih boleh mengembang.

                viii.        Ketuhar industri
Ketuhar berfungsi membakar produk dalam jumlah yang banyak pada satu masa. Ketuhar ini memerlukan kuasa elektrik yang tinggi. Ketuhar ini mempunyai tiga kedudukan elemen pemanas, iaitu di bahgian atas, bawah dan tepi.



 ASPEK-ASPEK KEBERSIHAN




KESELAMATAN DIRI
i.      pakai pakaian bengkel yang sesuai dengan tugasan yang hendak dijalankan.
ii.    Pakai kasut yang tertutup dan bertumit rendah serta talinya diikat dengan kemas.
iii.   Elakkan diri dari berbual-bual secara keterlaluan atau berlari ke sana ke mari ketika berada di bengkel masakan bagi mengelakkan kemalangan.
iv.   Semua alatan diperiksa terlebih dahulu sebelum digunakan atau disimpan



No comments:

Post a Comment